För några år sedan minskade jag mina utsläpp med 0,5 ton CO2e/år genom att minska min konsumtion av feta mjölkprodukter såsom ost, smör och grädde. Enligt min senaste beräkning med www.klimatkontot.se (år 2024) var mitt utsläpp 0,4 ton CO2e för all mat. Jag hade full koll på mängden feta mjölkprodukter när jag handlade i matbutiker och jag bedömde mängden när jag åt på restauranger och kaféer, exempelvis mängden ost för pizzor och mängden smör och grädde för bakelser och våfflor.
Ibland har det känts som att jag har ställt om mina matvanor för mycket. Några exempel är just pizzor samt bakelser och våfflor. Tidigare åt jag sånt så ofta att jag inte hann längta mellan varven. Jag ställde om till ett intervall som visade sig vara överoptimistiskt, eftersom jag ibland behöver vara ståndaktig och motstå frestelserna ett tag.
Chalmers bedömning är att 0,7 ton CO2e per person och år är en rimlig nivå för mat i den fossilfria framtiden. Bedömningen gjordes år 2013, men jag kände inte till den förrän jag läste ett av Livsmedelsverkets dokument nyligen. Jag skrev mer om detta i Utsläppsbudget för mat.
För mig är Chalmers bedömning en bekräftelse på att jag har ställt om mina matvanor för mycket. Att läsa om den rimliga utsläppsnivån och konstatera att jag har underskridit den med stor marginal, kändes som en lättnad. Då tänkte jag att i fortsättningen ska jag oftare ge efter för mina matfrestelser.
Jag kommer inte att återgå till de stora mängderna feta mjölkprodukter, men jag tillåter mig att öka lite från min bottennivå – av tre skäl. Dels för att jag kommer att underskrida den rimliga utsläppsnivån ändå. Dels för att den överdrivna ståndaktigheten har fått mig att associera till klimatkloster. Dels för att jag får för lite mentalt stöd att leva klimatsmart, vilket beror på att det finns för få inspiratörer.
På tal om inspiratörer, så ger inspiratörsnätverk (och kraftsamlingsnätverk) möjligheten att diskutera såna här saker på nätverksträffar. Exempelvis kan man diskutera vilka utsläppsnivåer som är rimliga för bostad, resor/transporter respektive övrig konsumtion.
Förtydligande 2025-07-11:
Chalmers bedömning (0,7 ton) gäller för den fossilfria framtiden. Nutidens motsvarighet (fossilbaserad beräkning i nuvarande klimatkalkylatorer) är 0,9 ton. Det är ett genomsnitt. Intervallet är 0,7 – 1,1 ton. Intervallets ytterligheter är klimatsmart meny (0,7) respektive Livsmedelsverkets framtida kostråd för hållbara livsstilar (1,1).