Bilden visar en ikon som illustrerar funktionen att flytta knappar
 
 
 
 

 
2025-06-23

Effektiv delningsekonomi

Jag har lovat, som fortsättning på förra inlägget, att ge exempel på vad konsumentmakten kan åstadkomma ”tillsammans med aktörer som vill att konsumentmakten ska lindra naturkriserna”. I förra inlägget nämnde jag även kruxet ”att vi inte har tid att invänta effektiva metoder för delningsekonomi och cirkulär ekonomi”. Här börjar jag med att förtydliga det sistnämnda.

Brist på effektivitet gäller i synnerhet väsentliga delar av den cirkulära ekonomin, såsom hållbar design (med både lång livslängd och reparationsvänlighet) och höggradig materialåtervinning (ur mycket mer än förpackningar och textilier). För att lindra naturkriserna tillräckligt snabbt behöver vi minska konsumtionen radikalt, åtminstone tills den cirkulära ekonomin har hunnit bli effektiv.

Delningsekonomi innebär olika tjänster för att hyra eller låna saker. Ju mer vi använder delningstjänster, desto effektivare blir dem och då lindras naturkriserna mer. Effektiviseringspotentialen är stor, men det finns knappast på den politiska kartan att använda styrmedel som tvingar oss att använda delningstjänster mer. Hur som helst så har vi inte tid att invänta sådant styrmedel.

Dessbättre kan ökat användande av delningstjänster påskyndas av samordnad konsumentmakt, med betoning på samordnad. Ta bilpooler som exempel. Det finns relativt lite intresse för bilpooler i dagsläget, så pass att det skulle bli dålig uppslutning, om ett bilpoolsföretag gör en intresseundersökning nu. Ett sätt att öka intresset är att eldsjälar förklarar vetenskapligt för sina grannar varför en bilpool är bättre än egen bil (förklaras så att det inte låter som säljsnack eller politik – forskarna i FN:s Resurspanel ger en vetenskaplig förklaring). Andelen grannar som lyssnar seriöst blir större om eldsjälarna samordnar sig lokalt och visar för grannarna hur många som hittills är intresserade. Om det redan finns en lokal grupp som är klimatengagerad, såsom omställningsrörelsen eller Klimataktion, så skulle gruppen kunna sköta samordningen. En del av samordningen kan vara att gruppen agerar ”tillsammans med aktörer som vill att konsumentmakten ska lindra naturkriserna” – i det här fallet tillsammans med bilpoolsföretag. Gruppen kan kontakta några bilpoolsföretag för att samverka rättvist med dem, och i samverkande anda kan gruppen även kontakta kommunen samt allmännyttan och andra stora hyresvärdar. Då blir det lättare att få extra publicitet i lokaltidningen, som förhoppningsvis kan övertyga många av de kvarvarande tvivlarna. När bilpooler har etablerats i tätbefolkade stadsdelar, om inte förr, så sätts fokus på de specifika förutsättningar som antagligen behövs för att sprida bilpooler till villaområden och landsbygd.

 


 
 
 
Hjalmar Thulin
 

Ful design — vem bryr sig?