Visserligen publicerades Livsmedelsverkets dokument år 2013, men dokumentet är fortfarande aktuellt. Läs sista extraktet nedan och fortsätt sedan att läsa här. Enligt dokumentet kommer vi att bokstavligen äta upp ungefär två tredjedelar av den årliga utsläppsbudgeten från och med år 2050, eftersom ett ungefärligt riktmärke enligt Naturvårdsverkets beräkning är högst ett ton CO2e per person och år. I så fall skulle det alltså bara bli ungefär en tredjedel kvar för bostad, resor/transporter och övrig konsumtion. Går ekvationen ihop? Hur som helst så har vi anledning att påskynda utsläppsminskningar, eftersom fördröjningar medför antingen att framtidens riktmärke behöver sänkas eller att den globala uppvärmningen blir katastrofalt hög.
Källa för extrakten nedan: Livsmedelsverket
Beräkningar för dåtiden: Sid 36 (PDF: 42)
”I en tysk studie har man jämfört växthusgasutsläppen från fyra olika koster: dagens kost, kost enligt tyska kostråd, lakto-ovo-vegetarisk kost och vegankost. Dagens kost beräknades ge upphov till utsläpp på 2,1 ton koldioxidekvivalenter per person och år, en kost enligt kostråd 1,8 ton, en lakto-ovo-vegetarisk kost 1,6 ton och en vegankost 1,0 ton.”
Beräkningar för år 2050: Sid 44-45 (PDF: 50-51)
Sammanfattning: ”Genom förändringar i konsumtionen kan växthusgasutsläppen från vår livsmedelskonsumtion halveras. Om vi även lägger till förändringar i produktionen kan utsläppen minska med ytterligare upp till en fjärdedel. Detta innebär att utsläppen av växthusgaser från vår livsmedelskonsumtion år 2050 kanske kan komma ned till någonstans runt 0,5 till 0,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år.”
Forskarna vid Chalmers har också räknat: ”De anser att en rimlig nivå är 0,7 ton koldioxidekvivalenter per person och år.”