Vi som förstår vad som går onödigt långsamt i samhällets omställning, bör tillämpa konsumentmakt för att påskynda omställningen. Vår konsumentmakt tillämpas genom att göra hållbara val, med hänsyn till både klimatet och den biologiska mångfalden. Exempelvis att inte bo onödigt stort och att inte ha egen bil i onödan.
Vissa hållbara val går inte att göra än, beroende på var man bor och hur långt omställningen har kommit där. Antingen låter man de valen stå på en önskelista i sin omställningsplan, eller (om man är ambitiös) så kontaktar man likasinnade och agerar tillsammans för att påskynda valmöjligheterna. Exempel följer för påskyndande i tätort respektive på landsbygd.
Om man bor i tätort och miljonprogrammet saknar värmeåtervinning, eller om en stadsdel saknar bilpool, så kan man påskynda att miljonprogrammet energieffektiviseras respektive att en bilpool etableras i stadsdelen.
Om man bor på landsbygden och regionens kollektivtrafik saknar närtrafik, så kan man påskynda att närtrafik erbjuds. Sedan blir det nya busslinjer där närtrafiken ökar mycket. Turtätheten ökar där bussar fylls och där efterfrågan på ytterligare avgångstid blir rejäl året runt (troligtvis försöker regionen undvika att dimensionera turer enbart för dåligt väder). Sammanfattningsvis är kollektivtrafiken ett fall som behöver både konsumentmakt och politik med växelvis verkan, eftersom kollektivtrafiken knappast kommer att utökas radikalt i ett jättestort steg innan folk långsamt börjar avstå från egen bil här och där, särskilt med tanke på samåkningsmöjligheten och att delningstjänster kan användas även på landsbygden.
Inför ett påskyndande bör den saknade valmöjligheten definieras ganska specifikt, åtminstone så specifikt som exemplen visar. Exakt vad man sedan gör för att påskynda, tas upp i diskussion med de likasinnade.
Ifall man inte vet hur man kan komma i kontakt med likasinnade, så bör man i första hand kolla huruvida den lokala naturskyddsföreningen har en klimatgrupp eller kraftsamlingsgrupp. I andra hand kan man starta en sådan arbetsgrupp, genom att kontakta någon i styrelsen.